Etappe 1

Rotterdam > Den Haag
maandag 12 augustus 2024
124 km

Etappe 1: Rotterdam > Den Haag

Maandag 12 augustus 2024

124 kilometer

Start Rotterdam:    12.15 uur

Finish Den Haag:      15.29 uur (snelste schema)

De Tour de France Femmes avec Zwift 2024 start met een etappe van Rotterdam naar Den Haag. Een vlakke rit waarbij de wind de grootste tegenstander kan zijn: in de finale is er kans op spectaculaire waaiers langs de kust. Wie verovert de eerste gele trui?

Een dag na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs gaan de schijnwerpers op het volgende grote topsportevenement op Europese bodem: de Tour de France Femmes avec Zwift. ’s Werelds belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen begint met een primeur, want voor het eerst vindt de start in het buitenland plaats. En waar anders dan in Nederland? Niet alleen komen de beste rensters van de wereld uit Nederland. Ook de Tour de France voor mannen maakte haar buitenlandse debuut in ons land, in 1954. Rotterdam zal de vrouwen een even warm welkom willen geven als de mannen ontvingen tijdens hun Grand Départ in de stad in 2010.

Sprint of verrassing?
De dag start met de ploegenpresentatie in het Museumpark. Om 12:10 klinkt het startschot. Zo’n eerste etappe is altijd hectisch. De sprinters zullen zich voorin willen handhaven, om in de finishstad Den Haag aanspraak te kunnen maken op de overwinning en de eerste gele trui van deze Tour. De klassementsrenners zullen voortdurend alert moeten zijn om in de drukte geen kostbare tijd te verliezen. En de aanvallers zullen er op hun beurt alles aan willen doen om een mogelijke massasprint te voorkomen en de Tour te beginnen met een daverende verrassing.

Start in het centrum
De route heeft alles in zich voor een enerverend koersverloop. Na de start in het Museumpark, naast het Depot Boijmans Van Beuningen, rijdt het peloton eerst een ronde door het centrum van de stad, over onder meer de Coolsingel en de Witte de Withstraat. Zo krijgt het publiek alle kans om de rensters van dichtbij te zien en aan te moedigen.

Kansen voor aanvallers
Vervolgens verlaat de Tour de stad voor een rit door typisch Nederlands laagland. Hier kan de wind al een rol gaan spelen en voor de rensters met aanvalsplannen is dit het moment om toe te slaan. Via Schiedam en Vlaardingen doet het peloton de nieuwe Blankenburgverbinding aan. Een uniek moment, aangezien de nieuwe verbinding in december pas echt open gaat voor verkeer. In de nieuwe Maasdeltatunnel zijn ook punten te verdienen voor de bolletjestrui, ook dat is uniek in ons vlakke landschap. Via Rozenburg wordt koers gezet naar Voorne-Putten, om na een ronde over het eiland terug te keren in Maassluis en het Westland binnen te rijden.

Vechten tegen de wind
Tussen de iconische kassen van het Westland door rijden de vrouwen naar de Noordzeekust. Als de wind goed staat kan het daar tot waaiervorming komen, waarbij het alarmfase één zal zijn in het peloton.

Lange rechte lijn naar de finish
De laatste kilometers van de etappe spelen zich af in Den Haag. Na ondermeer door het Zuiderpark te zijn gegaan krijgen de sprintersploegen ruim baan om de massasprint voor te bereiden. Of lukt het de aanvallers om uit de greep van de grote groep te blijven? De snelheid zal hier steeds hoger worden, want al op ruim 3 kilometer voor de streep slaan de rensters de weg naar de finish in. Daarna racen ze in één lange en grotendeels rechte lijn naar de aankomst in Kijkduin, gelegen aan de voet van de duinen en het strand. Dat zal vanuit de lucht prachtige plaatjes opleveren: Nederland op z’n mooist.

Ontdek de stad Den Haag

Den Haag staat tijdens de Tour de France Femmes avec Zwift in de schijnwerpers, en dat is meer dan terecht voor deze prachtige stad. Met zijn indrukwekkende monumenten, levendige pleinen en sfeervolle straten biedt Den Haag een unieke mix van geschiedenis en moderne charme.

Langs de route

De Tour de France Femmes avec Zwift komt langs markante plekken in Den Haag. Deze mag je niet missen.