PEDAL POWER

De fiets & maatschappelijk vooruitgang

We gebruiken de magie van de Tour de France Femmes avec Zwift om meer Rotterdammers, vooral vrouwen en kinderen, op de fiets te krijgen. Want een fiets is zoveel meer dan een gezond en duurzaam vervoersmiddel. Op de fiets ervaar je vrijheid en avontuur. De fiets brengt je verder en daarmee nieuwe contacten en nieuwe belevenissen.

Het fietsgebruik in Rotterdam groeit jaar op jaar, maar nog niet alle Rotterdammers fietsen. Er is nog steeds een te grote groep mensen die de financiële middelen niet heeft om een fiets te kopen en niet iedereen in Rotterdam kán fietsen. Gemeente Rotterdam zet zich daarom in om deze groep mensen te helpen, zodat iedereen kan meedoen. Onder andere met de oprichting van de Fietsbank en fietslessen in de wijk.

De komende maanden gebruiken we de komst van de Tour de France Femmes avec Zwift om deze aanpak te versnellen en we zetten daarbij in op deze projecten.

  • Fietsfeesten in de wijk

In zeven wijken verspreid over Rotterdam, organiseren we samen met het Sportbedrijf, de Rotterdamse Fietsalliantie en gemeente Rotterdam gratis fietsfeesten.

Kinderen kunnen meedoen aan leuke fietsactiviteiten, worden geschminkt en smullen van gratis poffertjes. Ook kunnen kinderen hun fiets kunnen laten pimpen door echte graffiti-artiesten!  Volwassenen krijgen informatie over fietslessen en de Rotterdamse Fietsbank. De speciale hometrainers van het scholenprogramma zijn aanwezig waar iedereen een virtueel Tour de France Femmes parcours op kan afleggen. Ook kunnen bezoekers gratis hun fiets laten repareren en leren bandenplakken.

Natuurlijk staat ook de Tourbeleving centraal, zo kunnen kinderen een spandoek maken voor de rensters of op de foto als een echte Tourheld.

“Door het organiseren van deze fietsfeesten betrekken we de wijk op een laagdrempelige manier bij de Tour de France Femmes en laten we zien hoe leuk fietsen is. De activiteiten vinden plaats op centrale plekken in de wijk om zoveel mogelijk wijkbewoners te betrekken en enthousiast te maken om zelf ook de fiets op te stappen. Het wordt echt een feestje voor de wijk!” Danielle Everling, Sportbedrijf Rotterdam.

 Agenda Fietsfeesten
› 1 juni             FEIJENOORD            Afrikaanderplein
› 8 juni             OUDE WESTEN         Wijkpark het Oude Westen
› 15 juni           ROZENBURG             Jan van Goyenstraat 1
› 22 juni           IJSSELMONDE          Plein Herenwaard
› 23 juni           CHARLOIS                 Annie MG Schmidtplein
› 29 juni           CROOSWIJK              Schuttersveld
› 6 juli              NESSELANDE           Skatepark Nesselande

Alle fietsfeesten duren van 12:00 tot 16:00. Kijk voor meer informatie op sportbedrijfrotterdam.nl/fietsfeest

  • Het Rotterdams Peloton

100 dagen voordat de Grand Départ van de Tour de France Femmes avec Zwift begint starten 154 vrouwen met een speciaal fietsprogramma waarin zij leren fietsen en toewerken naar de finale op 11 augustus. Tijdens het Rotterdam Cycling Festival zullen zij als een echt peloton het tijdritparcours afleggen op een nieuwe LIV-fiets die ze na afloop mogen houden.

Waarom precies 154 vrouwen? Dit is hetzelfde aantal vrouwen als de wielrensters die de Tour de France Femmes avec Zwift rijden. Onze 154 vrouwen noemen we daarom het Rotterdams Peloton.

Van mei tot augustus volgen de deelnemers een intensief lesprogramma, waarin ze stap voor stap de kunst van het fietsen onder de knie krijgen. Ze ontwikkelen niet alleen technische vaardigheden, maar bouwen ook zelfvertrouwen op om veilig en comfortabel door de stad te fietsen. Voor dit fietsprogramma wordt er samengewerkt met de stichting Sezer.

Leontien van Moorsel en Khaddouj Erahoutan, de vrouw van burgemeester Aboutaleb, zijn ambassadeurs van het Rotterdams Peloton. Zij willen hun passie voor fietsen en de vrijheid die ze daardoor ervaren graag delen met de deelneemsters. Uiteraard zijn ze er ook bij op 11 augustus als de deelneemsters hun ereronde door de stad maken.

“Ik ben er trots op dat ik ambassadeur ben van dit mooie project. Ik heb mijzelf op twaalfjarige leeftijd leren fietsen op een grasveld achter mijn huis en sindsdien speelt de fiets een belangrijke rol in mijn leven. Ik vind het fantastisch dat deze vrouwen de stap zetten om te leren fietsen en weet zeker dat zij de komende tijd heel veel anderen uit hun omgeving gaan inspireren om ook op de fiets te stappen”. Khaddouj Erahoutan, ambassadeur Rotterdams Peloton

Rotterdammers die geïnspireerd worden door het Rotterdams Peloton kunnen zich ook aanmelden voor gratis fietslessen georganiseerd door Gemeente Rotterdam. Zie sportbedrijfrotterdam.nl/fietsles.

 

  • Fietsinzameling voor de Fietsbank

22% van de Rotterdammers heeft geen fiets, waaronder bijna 10.000 kinderen. Daar gaan we iets aan doen!

Hoe pakken we dat aan? We roepen Rotterdammers luider dan ooit op om fietsen die ze niet meer gebruiken te doneren aan de Fietsbank. Bij de Fietsbank kunnen Rotterdammers met een inkomen van maximaal 130% van de bijstandsnorm een tweedehandsfiets aanvragen.

Vooral kinder- en damesfietsen zijn hard nodig. Het aantal vaste inleverpunten is sterk uitgebreid. Daarnaast organiseren we vanaf half mei pop-uppunten bij onder andere scholen, sportverenigingen via de Sportspullenbank en bedrijven.

“Wij zijn ontzettend enthousiast over de samenwerking met de Tour de France Femmes avec Zwift. Een geweldig evenement waarmee Rotterdam laat zien hoe goed je hier kunt fietsen. Of dat nu op een racefiets is of een gewone stadsfiets. Maar zo gewoon is fietsen nog niet voor iedereen. Het zou daarom fantastisch zijn als het doneren van een fiets die je niet meer gebruikt net zo gewoon wordt als lege flessen naar de glasbak brengen. Op die manier kunnen we de komende jaren heel veel Rotterdammers helpen die graag willen fietsen maar niet de financiële middelen hebben om een fiets te kopen. Naar werk, school, sport, vrienden. Met een fiets kom je er gewoon. Een fiets brengt je verder.” Vincent Karremans, wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit.

Kijk voor de inleverpunten en meer informatie op rotterdam.nl/doneerjefiets

 

  • Tijdrit Naar Je Werk Challenge

Niet alleen de beste rensters van de wereld rijden op 13 augustus een tijdrit in het centrum van Rotterdam. Ook alle medewerkers van bedrijven worden uitgedaagd in een unieke challenge. In de maanden voorafgaand aan het Grand Départ, kunnen zij hun tijd opmeten voor normaal woon-werk verkeer. Op 13 augustus krijgen ze dan de mogelijkheid om de tijd op te meten die het kost om op de fiets, eventueel in combinatie met OV, naar het werk te gaan. Samen met Zuid-Holland Bereikbaar krijgt ieder bedrijf en iedere deelnemer een eigen advies.

Ga voor meer info naar tijdritnaarjewerk.nl

 Rotterdam Cycling on Tour

Rotterdam Cycling on Tour is het scholenproject dat in 2021 is gestart voor eerste- en tweedejaarsleerlingen van middelbare scholen. Dit project is bedoeld om sporten en bewegen te stimuleren en om de stad te enthousiasmeren voor de komst van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024 naar Rotterdam. We werken voor dit programma samen met House of Esports. De komende maanden doen middelbare scholen uit de doorkomstgemeenten van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024 mee aan het scholenprogramma en bieden we het programma in Rotterdam aan groep 7 en 8 op 15 basisscholen aan.

‘De deelnemers zijn bloedfanatiek tijdens de wedstrijdjes. Sommigen kwamen zelfs in de pauze terug om hun eigen record te breken. Door het fietsonderdeel te combineren met een Minecraftgame over verkeersveiligheid en een activiteit met een VR-bril, sluiten we perfect aan bij de interesses van de doelgroep. Het enthousiasme voor fietsen onder leerlingen groeit, net zoals de naamsbekendheid van Tour de France Femmes avec Zwift.’ Dennis van Meel, House of Esports.

Naast Rotterdam Cycling on Tour ontwikkelen we samen met afdeling mobiliteit van Gemeente Rotterdam voor basisschoolkinderen uit groep 4,5,6 een doeboekje vol weetjes en activiteiten over fietsen, want fietsen is leuk, gezond en veilig! Dat laat ook de fietsfilm ‘Rotterdam Fietst’ zien, die gemaakt is door de Fietsersbond voor leerlingen uit groep 7 en 8. Na de lancering op 3 juni (Wereld Fietsdag) wordt de film beschikbaar gesteld aan alle Rotterdamse basisscholen.