Vuelta-winnares Vollering wil wederom geel in Tour, maar ook genieten in haar ‘thuiswedstrijd’

Begin mei won Demi Vollering de Spaanse Vuelta Femenina met overmacht. De Berkelse renster van SD Worx-Protime volgde daarmee haar rivale en inmiddels ex-renster Annemiek van Vleuten op. Toch blijft de Tour de France Femmes avec Zwift hét doel van de 27-jarige winnares van de afgelopen editie. “Ik wil gewoon weer winnen.”

Vollering zegevierde niet alleen in het eindklassement van de Vuelta Femenina, ze pakte ook nog eens twee ritzeges en het bergklassement. Het was sowieso een vruchtbare editie van de Spaanse ronde voor het Nederlands wielrennen, want Marianne Vos van Team Visma | Lease a Bike greep ook twee dagprijzen en haar ploeggenote Riejanne Markus werd tweede in het eindklassement.

Extra motivatie
Na de oppermachtige zege in Spanje, gaan alle pijlen nu op de Tour de France Femmes. De koers die in Rotterdam start, is het hoofddoel van de Zuid-Hollandse renster. Dat de Grand Depart dichtbij haar geboortegrond is, geeft alleen maar extra motivatie. Ze kijkt dan ook met veel plezier uit naar de openingsdagen van de ronde, maar beseft ook dat de winderige wegen van Voorne-Putten en het Westland verraderlijk kunnen zijn. “Ja, ik kan daar de Tour zeker verliezen”, zegt ze eerlijk. “Maar mijn motivatie zal hier, met zoveel mensen langs de kant, waaronder vrienden en bekenden, wel zo hoog zijn, dat ik niet denk dat ik onderweg een inzinking op dip zal krijgen.”

Minder druk
Afgelopen jaar was Vollering al de beste in het eindklassement. Toch ervaart ze naar eigen zeggen waarschijnlijk evenveel sportieve spanning als voor haar eerste Tourzege. “Misschien is er wel iets minder druk, zeker van buitenaf, maar ik wil de Tour natuurlijk gewoon nog een keer winnen. Dus ik leg die druk mezelf wel weer op.” Dat Vollering afgelopen jaar aartsrivaal Van Vleuten al eens voor haar wielerpensioen klopte, speelt volgens de SD Worx-ProTime-renster wel een rol in de wellicht iets verminderde spanning. “Dat denk ik wel, maar aan de andere kant zie je nu wel weer andere rensters enorm groeien. Het blijft altijd lastig, ook al is Annemiek er niet bij. Het niveau van het vrouwenpeloton stijgt enorm hard en dat is goed voor het wielrennen en mooi om te zien.”

Geel belangrijker dan Olympisch goud
Op de vraag of de Tour de France Femmes het belangrijkste agendapunt van 2024 is, laat Vollering geen twijfel bestaan. Of daarbij alleen geel op de top van Alpe d’Huez telt, is ze nog duidelijker. “Ja”, is het ferme antwoord. ”Maar, ik hoop ook dat ik heel erg kan genieten van de eerste dagen hier en dat ik het heel bewust kan meemaken. Het is echt super speciaal om hier in deze regio aan de grootste wielerkoers voor vrouwen te kunnen beginnen.” Vollering is in tegenstelling tot de Ronde van Frankrijk nog niet echt bezig met de Olympische Spelen van Parijs. “Dat is een heel mooi en groot doel, maar ik ga vooral heel veel motivatie hebben voor de Tour. Het geeft mij veel voordeel, denk ik, omdat de start in Nederland is. Dat geeft toch een extra lading.”