Thuisrijder De Zoete droomt van openingsrit

De Tour de France Femmes starten in eigen land is al heel bijzonder. Maar als je dan ook nog eens de finale van de eerste etappe door eigen regio mag koersen, ben je helemaal een geluksvogel. De Westlandse Mylène de Zoete verheugt zich dan ook nu al op de rit door haar trainingsgebied. “Een once in a lifetime ervaring.”

Na een pittig voorjaar, dat de renster uit Naaldwijk afsloot met Parijs-Roubaix, wordt momenteel de batterij weer opgeladen in het Spaanse Javea. De Zoete huurt hier – met aantal andere wielrensters een appartement – en is dus regelmatig voor flinke duurritten en intensieve intervaltrainingen in deze zonnige streek te vinden. De 25-jarige coureur van de Duitse  CERATIZIT-WNT Pro Cycling Team-formatie is nog steeds in opbouw sinds ze eind vorig jaar in dezelfde regio werd aangereden door een auto. Zwaargewond raakte ze gelukkig niet, maar ze liep wel een enorme achterstand op in haar voorbereiding op dit zo belangrijke seizoen. “Ik train hier nu drie weken om me voor te bereiden op de koersen in mei”, legt ze uit. “Dan rijd ik een mooie serie met onder meer Veenendaal-Veenendaal en vooral de RideLondon Classique, waar ik me wil tonen. Ook om te laten zien dat ik weer op het goede niveau kan koersen.”

Ambassadeur Grand Depart Westland

De Zoete, die namens de gemeente Westland ambassadeur is van de Grand Depart Tour de France Femmes, is namelijk nog niet zeker van een startplek in de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen en heeft dus nog wat te bewijzen richting haar team. “Ik ga er natuurlijk alles aan doen om erbij te zijn”, zegt ze strijdbaar. “Daarom heb ik nu twee wedstrijdblokken uitgezocht om goed te zijn. De Tour rijden door mijn achtertuin is natuurlijk een droom. Zeker omdat er geen enkele klassieker voor vrouwen in het Westland is. Ik heb dan ook heel veel ambitie om erbij te zijn en daar ga ik alles voor doen. Het is mijn grootste doel voor dit seizoen.”

Ondanks dat De Zoete, die weg- en baanwielrennen combineert, nog geen startgarantie van de ploegleiding heeft, is ze al wel bezig met de Tour. En dan met name de eerste rit door haar geboortestreek. De etappe van Rotterdam naar Den Haag is volgens haar niet superzwaar, maar er kan nergens op het gemak achterin de groep gereden worden. “Het eerste gedeelte gaat door Voorne-Putten en daar is alles open en dus meteen een grote kans op waaiers. Na de passage door de Maasdeltatunnel rijden we richting het Westland, waar vooral de Maasdijk een scherprechter kan zijn. Want hoewel we die dijk niet helemaal doen, is het bij zijwind echt een goede plek om het verschil te maken.”

Vooraan koersen om geen energie te verspillen

Na de dijkpassage duikt het peloton tussen de kassen en boerderijen, maar ook daar is het volgens De Zoete opletten geblazen. “Het is heel bochtig en dus moet je vooraan koersen om niet teveel energie te verspillen met aanzetten. De aankomst bij het strand van Kijkduin loopt trouwens best vals plat omhoog, dus het wordt een zware eindsprint.” De Zoete, die als ambassadeur samen met de gemeente het doel heeft mensen op de fiets of aan het sporten te krijgen, verheugt zich dus stiekem al flink op de rondrit door haar glazen stad. Maar ze realiseert zich ook dat het toch een ‘gewone’ koers blijft. “Ik vraag me af wat je echt meekrijgt onderweg. Het zal nerveus zijn en er wordt ongetwijfeld hard gereden. Maar ik denk wel dat ik genietmomentjes ga hebben als ik bijvoorbeeld langs het huis van een goede vriendin rijdt, of als mijn familie bij de meet staat. Het wordt sowieso een once in a lifetime ervaring, denk ik.”