Officiële aftrap op Yellow Thursday: de Tour de France Femmes komt eraan

Rotterdam, Den Haag en Dordrecht gaven op ‘Yellow Thursday’ in het stadhuis in Rotterdam de officiële aftrap voor het sportieve én maatschappelijke programma dat plaatsvindt in aanloop naar de Grand Départ van de grootste wielerkoers voor vrouwen ter wereld.   

“De eerste buitenlandse start van de Tour de France Femmes avec Zwift op 12 en 13 augustus is voor onze regio meer dan alleen een sportevenement; het vertelt een verhaal van inspiratie en deelt een droom: mensen motiveren om ook op ​de fiets te stappen, voor gezondheid en geluk. Want fietsen geeft je vrijheid en vergroot je wereld” benadrukt burgemeester Aboutaleb.  

Geweldig fietsfeest in Rotterdam
“We creëren een geweldig fietsfeest op 11, 12 en 13 augustus, dat echt voor iedereen is”, legt de Rotterdamse sportwethouder Faouzi Achbar uit. “De komende maanden promoten we het fietsen op een toegankelijke en speelse manier in de wijken en op scholen. Er worden diverse Fietsfeesten georganiseerd, het Rotterdams Peloton gaat van start waar 154 vrouwen leren fietsen tijdens een speciaal fietsprogramma en we roepen Rotterdammers op hun oude fiets te doneren bij de Fietsbank. Wist je dat 22% van de Rotterdammers geen fiets heeft, waaronder bijna 10.000 kinderen? Ik zou graag willen dat we op deze manier meer kinderen van een fiets kunnen voorzien en zo ook het bewegen nog meer kunnen stimuleren. Ik vind het een mooi initiatief, want het is ook nog eens heel erg duurzaam. Ook gaan we samen met onze Rotterdamse cultuurpartners de stad opwarmen en met een speciaal stadsprogramma vol met culturele activiteiten Rotterdam nóg meer op de kaart zetten.” 

Spannende finish in hernieuwde Kijkduin  
Wethouder Hilbert Bredemeijer: “Op 12 augustus kleurt Den Haag geel. Voor het eerst in de geschiedenis vindt de eerste uitreiking van de felbegeerde gele trui buiten Frankrijk plaats, en wel in het prachtige en hernieuwde Kijkduin. Met een fantastische route door delen van onze stad waar fietsen niet altijd vanzelfsprekend is, wordt het een sportief feest voor de héle stad en inspireren we Hagenaars om zelf op de fiets te springen. In aanloop naar de etappe hebben we een prachtig en actief programma dat we aftrappen op 25 mei met een Sprintrace op het Lange Voorhout. Daarna toert in juni het scholenprogramma langs middelbare scholen in de stad en reist in juli en augustus een sportief festival langs tal van pleinen. Ik hoop alle sportliefhebbers op 12 augustus te ontvangen bij het grote fietsfestival in het Zuiderpark of bij de spannende finish in Kijkduin.”  

Fietsstad Dordrecht  
“De Tour de France Femmes is een prachtig evenement dat helemaal past bij de fietsstad Dordrecht”, zegt de Dordtse wethouder van sport Marc Merx enthousiast. “We zien hierin een mooie kans om met allerlei activiteiten nog meer mensen in beweging te krijgen. Juist een stad als Dordrecht met zijn prachtige buitengebied leent zich voor sportieve fietstochten. Bij het stimuleren van het fietsen richten we ons speciaal op jongeren en vrouwen. We zijn trots dat meervoudig kampioen Lucinda Brand als ambassadeur wil meehelpen onze doelen te bereiken.”  

Alles behalve toevallig in Nederland 
Tourdirecteuren Christian Prudhomme en Marion Rousse zijn verheugd over het programma van de steden dat naadloos aansluit bij het maatschappelijke programma van de Amaury Sport Organisation (A.S.O.). “Vanuit Nederland starten is allesbehalve toevallig”, zei Marion Rousse, directrice van de Tour de France Femmes avec Zwift. “Het is een thuis voor het wielrennen en het is geweldig om de kampioenen te kunnen begroeten op hun grondgebied. Het is het vermelden waard dat de eerste buitenlandse start van de Tour de France ook in Nederland is. We bouwen graag bruggen. En we zullen een enorm populair succes tegemoet zien. De fiets is essentieel voor de Nederlanders. Het is een deel van hun leven. Ze hebben een unieke cultuur en dat zie je ook altijd terug in het publiek.” 

Bolletjestrui voor het grijpen onder zeeniveau 
Ook maakte Tourdirecteur Christian Prudhomme bekend dat na de eerste etappe van Rotterdam naar Den Haag al een bolletjestrui wordt uitgereikt. In de nieuwe Maasdeltatunnel dalen de rensters naar een diepte van 26,5 meter onder NAP om vervolgens op de Blankenberg van knooppunt Rozenburg te klimmen naar een hoogte van ongeveer 20 meter boven NAP; stijl genoeg om de eerste punten voor het bergklassement te verdienen. ”De eerste klim die geklasseerd is voor het bergklassement is vrij verbazingwekkend,” legt Christian Prudhomme uit. “Ik denk zelfs dat het uniek is voor een wielerwedstrijd: we komen onder zeeniveau! De kampioenen van de Tour de France Femmes avec Zwift zullen als een van de eersten gebruik maken van de nieuwe Maasdeltatunnel, en ze zullen naar boven moeten komen, met in het achterhoofd dat sommige delen van Rotterdam al onder zeeniveau liggen. Het zal niet de Galibier of de Alpe d’Huez zijn, die op de laatste dag beklommen moeten worden, maar het wordt een echte strijd, iets unieks.”