Zonder angst voor letterlijke- en figuurlijke drempels naar Tour de France Femmes

De Grand Départ van de Tour de France Femmes avec Zwift moet een feest voor iedereen worden. Daarom wordt er alles aan gedaan om het evenement zo toegankelijk mogelijk te maken. Programmamanager Willem Philipsen van Rotterdam Onbeperkt is trots op de stappen die zijn organisatie zet, maar kijkt uit naar de dag dat de ‘universele’ mens niet meer dé norm is. “We willen het beeld van iemand met een beperking normaliseren, waardoor een natuurlijke vorm van inclusie ontstaat.”

Hij geeft het eerlijk toe. In zijn jonge jaren denkt Philipsen – zoals de meesten – nooit na over hoe de samenleving eruitziet voor mensen met een lichamelijke- of geestelijke beperking. De drempels die ze letterlijk en figuurlijk moeten nemen om ‘normaal’ mee te draaien in de maatschappij. De Rotterdammer is een succesvol muzikant, die onder meer met Anouk en Postmen op het podium staat, tot hij in 2007 wordt getroffen door een herseninfarct, waarna hij gedeeltelijk verlamd raakt. “Ik was me zoals ieder ander niet zo goed van bewust”, zegt hij eerlijk. “Pas toen ik zelf uit balans raakte, merkte ik pas hoe ontoegankelijk de wereld kan zijn. Dat maakte ook de motivatie groter om me daarvoor in te zetten.”

Toegankelijkheid in de breedste zin
Philipsens rol op het podium verandert. De setting, zoals festivals als de Zwarte Cross of Lowlands blijft gelijk, alleen ruilt hij de gitaar in voor een plek achter de microfoon als spreker en inspirator, over ‘hoe je altijd opnieuw kunt beginnen’. Daarnaast is, zoals hij zichzelf noemt, ‘Willem 2.0’, nu beleidsmaker bij de gemeente Rotterdam om de wereld voor lotgenoten een stuk leefbaarder te maken. “Wij houden ons vanuit Rotterdam Onbeperkt bezig met toegankelijkheid in de breedste zin”, legt hij uit. “Dat gaat dus met name over inclusie voor mensen met een beperking vanuit het VN-verdrag Handicap. Wij willen ervoor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk mee kan doen en dan met name hier in Rotterdam. Dat gaat niet alleen over evenementen, maar ook over openbare gebouwen, sociale- en informatieve toegankelijkheid of over hoe je wordt bejegend op straat.”

Veel organisaties, maar ook evenementen proberen nu al de richtlijnen van Rotterdam Onbeperkt zoveel mogelijk te volgen. “Het leeft echt wel”, vertelt Philipsen opgetogen. “We merken dat steeds meer organisatoren bij ons aankloppen voor advies en financiële ondersteuning. We hebben dan ook al een hoop grote evenementen gedaan, zoals Koningsdag, het Zomercarnaval en TwichCon in Ahoy. Daarnaast hebben we veel stappen gemaakt in de buitenruimten, zoals bij de OV-haltes, die steeds toegankelijker worden. En dat is nog maar een greep uit alle projecten.”

Iedereen is welkom
Een van de evenementen waar Rotterdam Onbeperkt ook mee samenwerkt, is dus de Grand Départ van de Tour de France Femmes. Ook hier is de doelstelling dat niemand met een beperking twee keer hoeft na te denken over een bezoekje. “We hebben onder meer een prikkelarme ruimte ingericht, zodat mensen die minder goed tegen heftige geluiden of grote menigten kunnen, zich even kunnen afsluiten en zo wel de energie houden om erbij te kunnen zijn. Daarnaast is er een kijkplatform waar mensen met een ernstige visuele beperking de koers kunnen volgen via audiodescriptie, waarbij een tolk letterlijk beschrijft wat er gebeurt. Er is uiteraard ook een rolstoelplatform en daarnaast is er een groot side-event, genaamd Rotterdam Rolt Onbeperkt, waarbij iedereen op wielen, op zondag 11 augustus, over het autovrije tijdritparcours een tijdrit kan rijden.”

Bewustwording voor ander handelsperspectief
Philipsen is blij met de stappen die onder meer zijn organisatie maakt, maar in zijn hart hoopt hij dat het werk van Rotterdam Onbeperkt in de toekomst niet mee nodig zal zijn. “We gaan nu nog uit van de universele mens en als je daarvan afwijkt, heb je een probleem. De wereld is ingericht voor mensen zonder beperkingen. Ik hoop dat we mensen het belang van toegankelijkheid zo duidelijk kunnen maken, dat men het van nature zelf gaat regelen. We willen echt bewustwording creëren zodat er een ander handelingsperspectief ontstaat. We willen het beeld van iemand met een beperking normaliseren, waardoor een natuurlijke vorm van inclusie ontstaat.”

Wens jij gebruik te maken van de toegankelijkheidsvoorzieningen van de Grand Départ? Lees meer hierover op de Toegankelijkheidspagina.

Ga naar de inhoud