TDFF-deelneemster Brand wil meer kinderen én volwassenen de fiets op krijgen

Zeven jaar geleden werd 3 juni uitgeroepen tot Wereldfietsdag. Voor profrenster Lucinda Brand is deze datum nu hét moment om de kick-off te geven voor haar project Fietsfanatics, waarbij de Dordtse met name de jeugd met uitdagende challenges wil enthousiasmeren om lol in het fietsen te krijgen.

Uit onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen te weinig beweegt. Dit kan leiden achteruitgang van motorische vaardigheden en toename van overgewicht. Een verontrustende ontwikkeling, waar ook Lucinda Brand zich druk om maakt. De 34-jarige meervoudig wereldkampioene van Lidl-Trek heeft zelf gewerkt in de gezondheidszorg als bewegingsagoog en ziet in haar nabije omgeving de auto het steeds vaker winnen van de fiets of benenwagen. 

Auto vaker laten staan
“Ik woon in een straat waar een school zit en ik kan precies zien wanneer de lessen beginnen en eindigen”, vertelt ze. “Dan staat plots de hele straat vol met auto’s. Ik snap het wel, want het is soms gemakkelijker en ik maak me zelf er ook schuldig aan als ik even snel een boodschap wil doen, maar het zou wel anders moeten en kunnen.”

De langste surplace
Daarom bedacht Brand in samenwerking met de gemeente Dordrecht het project Fietsfanatics Challenges, waarbij kinderen en bedrijven via allerlei uitdagingen de liefde voor de fiets (her)ontdekken. “We zochten een manier om veel kinderen en bedrijven tegelijk te kunnen bereiken”, legt de Dordtse uit. “Ieder week is er een nieuwe challenge die volbracht moet worden. Een klas krijgt bijvoorbeeld een week de tijd om een zo lang mogelijke surplace op muziek te volbrengen en die te uploaden. Hierbij ligt de nadruk dus vooral op fun. Bij de bedrijven die zich inschrijven gaat het meer om duurzaamheid en afstanden rijden, met als doel dat de auto wat vaker voor de deur blijft staan.” Volgens Brand is de fiets daarbij een hulpmiddel en niet een doel op zich. “Het gaat ons er vooral om dat er meer bewogen wordt. Dat is gezond en duurzaam.”

Winnen uit een vlucht
Naast ambassadeur van de Grand Départ Tour de France Femmes avec Zwift in Dordrecht is Brand natuurlijk vooral beroepswielrenster die vanuit ‘haar’ stad op 13 augustus vertrekt voor de ochtendrit richting Rotterdam. “Ja, dat is wel heel bijzonder”, zegt ze eerlijk. “Ik denk dat ik op een jeugdwedstrijd na nog nooit in Dordrecht een koers heb gereden. Dus dat de grootste wedstrijd ter wereld, met zo’n enorme mondiale media-aandacht, hier start is echt speciaal.” Brand zal tijdens de Tour vooral in dienst van haar ploeg Lidl-Trek rijden, al sluit ze een verrassing vanuit een vlucht niet uit. “We moeten reëel zijn: het is veel vlak en bergop. Voor een renster als ik biedt dat minder mogelijkheden. Maar ik ga er wel voor. Wie weet lukt het vanuit een ontsnapping toch een keer om weg te blijven.” 

Inschrijven voor de Fietsfanatics Challenges kun je doen op www.fietsfanatics.nl