Dordrecht

WIL IN TOP 10 SPORTIEFSTE STEDEN
Home - Steden - Dordrecht

Kleurt op allerlei manieren geel

Het evenement Tour de France Femmes avec Zwift 2024 past helemaal bij Dordrecht. Bij de stad, bij de mensen, bij de ambities. Dordrecht is al een echte fietsstad, en wil dat nog meer worden.

Waarom past dit evenement bij de stad? Dordrecht is een stad op een eiland van ongeveer 100 vierkante kilometer, waarvan een flink deel buitengebied. De historische binnenstad van Dordrecht is autoluw, en vanuit de stad lopen aantrekkelijke fietsroutes naar het buitengebied. Eeuwenoude dijken zijn ideale verbindingen tussen stad en Nationaal Park de Biesbosch. Ook in de verschillende wijken van Dordrecht is er veel aandacht voor goede fietspaden, waardoor veel ritten sneller met de fiets zijn af te leggen dan met enig ander vervoermiddel.

Dordtenaren
Waarom bij de mensen? Dordtenaren fietsen graag. Zowel in het dagelijks verkeer naar school, werk, of voor boodschappen, als in sportief en recreatief opzicht. Dordrecht heeft met DRC De Mol één van de oudste wielerclubs van Nederland (opgericht in 1933!), en met DTC de Mol ook een zeer actieve toerfietsclub. Beide clubs kennen hun klassiekers, zoals de Ronde van Dordrecht en de toertocht Zwijndrecht-Zwijndrecht (220 kilometer). En daarnaast zien we dat steeds meer mensen buiten verenigingsverband sportief actief zijn op de fiets, individueel of in groepsverband. 

Duurzaamheid
Waarom bij de ambities?  De gemeente Dordrecht stimuleert het fietsen. Eerst al in het teken van duurzame mobiliteit. Dordrecht wil in 2040 klimaatneutraal zijn, en fietsgebruik draagt daar aan bij. Een toename van het fietsgebruik heeft een positief effect op het economisch functioneren van de binnenstad, winkelcentra en voorzieningen. Ook kan door een toename van het fietsgebruik de druk op parkeervoorzieningen verminderen. Daarnaast draagt een goed fietsklimaat positief bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, het vermindering van geluidhinder en het vergroten van de sociale veiligheid.

Gezondheid
Maar bovenal bevordert fietsen ook de gezondheid, inclusief een gezond gewicht. De gemeente Dordrecht wil een vitale stad zijn, waarbij gezondheid hoog in het vaandel staat. Fietsen draagt op tal van manieren bij aan de gezondheid: het versterkt de spieren, is goed voor hart- en bloedvaten, versterkt je weerstand en houdt zelfs je brein gezond.

Sport
Sporten is niet alleen goed voor de gezondheid. Sport is het maatschappelijk cement in onze samenleving. Het zorgt voor verbinding, voorkomt vereenzaming, bevordert ontmoeting, disciplineert, zorgt ervoor dat je vitaal oud kan worden. Dordrecht heeft de ambitie om in de Top 10 van sportiefste steden van Nederland komen. Evenementen zoals de Tour de France Femmes dragen daar aan bij. Juist door de verbinding met de stad en de bewoners te maken, en zo het fietsen te stimuleren. En zoals Dordrecht met De Mol zowel een wielerclub als een toerfietsclub heeft, zo zet Dordrecht rond de Tour de France Femmes in op wielersport en toerfietsen.

www.indordrecht.nl

DE FOCUS VAN DORDT

Wielersport/racefietsen
We hebben een focus in de programmering op jeugd en jongeren. We organiseren vier “dikke banden races” verspreid over de stad. We bieden scholen een clinic aan op de wielerbaan van De Mol. Jongeren kunnen aan de Rotterdam Cycling on Tour vanuit House of Esports meedoen. Daarnaast houden we 4 keer een speciale Lucinda Brand Online Challenge. Zo maken we de wielersport zichtbaar in de stad en brengen we de wielersport van de stad en school ook naar de prachtige wielerbaan in Dordrecht.

Sportief fietsen/toerfietsen
Hierbij hebben we een focus in de programmering op (jong)volwassenen en extra op vrouwen. We gebruiken het bestaande concept Start2Bike van de NTFU, maar breiden dit uit. Zo houden we ook voor deze doelgroep 4 keer een Lucinda Brand Challenge, en zijn er diverse toertochten. Op zondag 11 augustus rijden er twee toertochten door Dordrecht.

Inschrijven via www.toerversierotterdam.nl.

Ambassadeur Lucinda Brand
Een speciale rol is weggelegd voor Lucinda Brand, de  meervoudig kampioen Veldrijden uit Dordrecht. Lucinda wil met dit ambassadeurschap wil Lucinda Dordtenaren inspireren om te gaan sporten en bewegen. Met behulp van mooie routes door de natuur én binnenstad laat ze zien dat fietsen voor iedereen en op elk niveau mooi is.

“Het stimuleren van een actieve levensstijl is voor mij erg belangrijk. De fiets is een ideaal, laagdrempelig middel, om ondanks het drukke leven toch aan je beweging te komen. In de aanloop naar de start van de Tour de France Femmes in onze stad, hoop ik de Dordtenaren te kunnen inspireren om vaker de fiets te pakken.”

Feestdagen
Dinsdag 13 augustus is uiteraard dé dag voor Dordrecht, maar ook in het weekend daarvoor zijn er al tal van activiteiten in de binnenstad om al helemaal in de Franse sfeer te komen. De stad zal op allerlei manieren geel kleuren

Etappe 2