In de wielerwereld is het aantal vrouwelijke ploegleiders en verzorgers de laatste jaren enorm toegenomen. Maar dames die aan de racefietsen van de coureurs sleutelen, blijven een zeldzaamheid. De Vlaamse Sanne Geeroms is een van de weinigen die door haar passie voor techniek WorldTour-formatie AG Insurance – Soudal naar een hoger niveau wil helpen. “Soms is onderschatting een wapen. Als je goed bent en mensen verbaast, maakt dat extra indruk.”
Ze houdt niet bepaald van gebaande paden bewandelen. Nee, Sanne Geeroms (34) houdt wel van een uitdaging. Haar hele leven probeert ze dingen anders aan te pakken dan anderen. Zo koerste ze nooit, maar werd ze wel verliefd op de fiets. Althans de technische kant van de tweewieler. “Als kind reed ik dagelijks rond op mijn mountainbike”, herinnert de inwoonster van Destelbergen zich nog goed. “Dat vond ik leuk, maar dingen maken en vervangen vond ik nog toffer. Uitvinden hoe een derailleur werkt, daarmee spelen tot deze het niet meer doet en dan weer fixen. Ik vond dat te gek.”
Passie boven diploma’s
Geeroms, die tot haar negentiende aan wedstrijdzwemmen doet, wil aanvankelijk aan de slag gaan als grafisch vormgever. Maar de liefde voor de fietstechniek doet haar besluiten de passie boven de diploma’s te verkiezen. “Ik heb toen een cursus fietshersteller gedaan. Dat was in het begin wel wennen, want het waren echt bijna alleen maar mannen die zo keken van: ‘wat komt zij hier nu weer doen?’ Maar uiteindelijk is het idee dat vrouwen blijkbaar niet kunnen sleutelen een drive geworden om juist heel goed hierin te worden.”
Na haar opleiding gaat Geeroms werken in een BMC-concept store, waar ook de materiaalopslag van het toenmalige WorldTour team met onder meer Olympisch kampioen Greg van Avermaet is gevestigd. “Ik raakte steeds meer gefascineerd door al dat topmateriaal”, vertelt ze enthousiast. “Een tijdritfiets zo licht mogelijk maken gaf mij veel meer voldoening dan bijvoorbeeld een fiets herstellen van een recreant die deze waarschijnlijk de volgende dag weer kapot zou rijden.”
Heerlijk nerden
Dat perfectionisme valt ook op in de profrangen van het vrouwenwielrennen, want via teammanager Servais Knaven en ploegleidster Jolien d’Hoore gaat Geeroms aan de slag bij AG Insurance – Soudal. “Het toffe was dat de ploeg destijds nog vrij klein was. Er was dus zoveel mogelijkheid tot groeien. Daar wilde ik graag een steentje aan bijdragen om het naar een hoger niveau te tillen. Ik vind het heerlijk om te nerden en dingen uit te zoeken. Twee jaar geleden, bijvoorbeeld, hadden we in de Tour een gravelrit en ik heb me daar toen helemaal op gezet. Welke banden moeten we rijden en met hoeveel druk? Alles om de kans op lekrijden te verkleinen. Ik ben nu eenmaal extreem perfectionistisch.”
De Belgische mechanieker begint volgende week aan haar derde Tour de France Femmes avec Zwift. Omdat ze een eigen zaak heeft in Gent, genaamd Grand Départ, kan ze niet het hele jaar door mee naar alle koersen. “Maar vooral bij de trainingskampen ben ik er graag bij”, legt ze uit. “Want dan wordt al het materiaal getest voor het seizoen en kan ik echt een meerwaarde zijn. Verder doe ik meestal de grote klassiekers en natuurlijk de Tour. Dat blijft toch de grootste wedstrijd, die alleen maar lijkt te groeien. Niet allen sportief, maar ook qua publiciteit. Zelfs in de kleinste dorpjes staan er veel mensen langs de kant.”
Buiten een bepaald stramien denken
Geeroms is blij dat ze haar draai heeft gevonden in de wielersport en voelt zich thuis bij haar huidige ploeg. Een overstap naar een mannenteam ziet ze dan ook niet zitten. “Het mannenwielrennen is zo uitgelijnd, dat er geen ruimte is voor een andere benadering. Ik wil juist buiten een bepaald stramien denken om te verbeteren. Daarom spreekt het mannenwielrennen me minder aan. Daar draai je mee in een carrousel die al zo lang bestaat. Het vrouwenwielrennen heeft nog zoveel te leren. Dat vind ik een uitdaging.”
Inzicht en techniek
Voor alle vrouwen die houden van techniek, maar bang zijn dat ze niet echt passen in het sleutelende mannenbolwerk, heeft Geeroms nog wel wat tips. “Durf de stap te zetten om een cursus te gaan volgen. Je zult tegen vooroordelen moeten vechten, maar dat kan juist je kracht zijn. Soms is onderschatting een wapen. Als je goed bent en mensen verbaast, maakt dat extra indruk. Laat je dus niet leiden vanwege het feit dat je een vrouw bent en minder macht hebt. Het gaat niet om macht maar om inzicht en techniek.