Het Tourgevoel van… Leontien van Moorsel

Ooit won ze zelf tweemaal de Tour de France voor vrouwen, maar nu is Leontien van Moorsel vooral jaloers op de huidige generatie rensters die straks in ‘haar’ Rotterdam aan de start van de Grand Départ staat. “Het is een geschenk dat zo’n mooi evenement naar onze regio komt.”

De ambassadeur van het grootste fietsevenement voor vrouwen heeft zelfs aan een comeback gedacht om de Erasmusbrug op te kunnen knallen, zegt ze met een vette knipoog. “Wat moet het fantastisch zijn om straks een tijdrit door het centrum van Rotterdam te mogen rijden”, vervolgt de viervoudig Olympisch kampioen. “Ik ben best jaloers en ik denk dat ik de hele rit met kippenvel op mijn armen had gereden, maar ik gun het deze generatie van harte. Ik hoop dat die Nederlandse meiden er heel erg van genieten en beseffen hoe uniek dit is, een Tourstart in eigen land.”

Mannenparcours
Als tiener raakte ‘Tinus’ al gefascineerd door de vrouwentour. Ze zag namen als Mieke Havik en Heleen Hage schitteren in de ‘voorwedstrijd’ van de mannen. In 1990 maakte ze zelf haar debuut in de Tour de France féminin, waarin ze als tweede eindigde, om twee jaar later de eindzege te pakken. “In de eerste jaren reden we de laatste 100 kilometer van het mannenparcours. Dat was best bijzonder omdat je dan al die entourage van de Tour meekreeg. Later werd het losgekoppeld en was de beleving en de belangstelling van pers en publiek een stuk minder.”

De huidige Tour de France Femmes is volgens Van Moorsel dan ook niet te vergelijken met de edities in de jaren negentig. “Het vrouwenwielrennen leeft nu veel meer dan toen. Van mijn tourzeges kun je amper beelden terugvinden en nu is het iedere dag live op tv. Doordat het niveau enorm is verhoogd, is de sport ook veel interessanter geworden voor commerciële partijen. Hierdoor kunnen veel meer vrouwen zich puur richten op wielrennen, omdat ze een goed salaris verdienen. Ik moest er in mijn tijd zelfs halve dagen bij werken. Dat hoeven de toppers nu niet meer te doen, waardoor het niveau steeds harder groeit. Als ik vroeger een keer gas gaf in de Amstel Gold Race, bijvoorbeeld, hingen er nog twee rensters aan. Nu zijn dat er dertig.”

Genieten van Grand Départ
Van Moorsel gaat van 11 tot en met 13 augustus, naast haar officiële taken als ambassadeur van de Grand Départ, vooral genieten. “Ik heb heel veel zin in de koers, maar ook de side events. Het is een geschenk dat zo’n mooi evenement naar onze regio komt. Daar moeten we echt blij mee zijn.” Als oud-winnaar van de Tour en nog immer aandachtig volger van de koers, heeft zij natuurlijk een favoriet voor de eindzege van de Tour de France Femmes. Maar dat is opvallend genoeg geen landgenoot. “Natuurlijk is Demi Vollering een top kandidaat om te winnen, maar als ik de ontwikkeling van de Belgische Lotte Kopecky zo zie, denk ik dat ze het haar weleens flink lastig kan maken. Die is echt aan het omturnen van een sprinter naar een klassementsrenner. Het zal sowieso een spannende strijd worden, daar ben ik zeker van.”