Het Tourgevoel van… Ahmed Aboutaleb

In augustus verwelkomt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb voor de derde maal de Tour de France in zijn stad. Na een mannelijke Grand Depart in 2010 en de passage vijf jaar nadien, komen nu de allerbeste vrouwelijke profs naar de Maasstad. Een fraai afscheidscadeau voor de afzwaaiende burgervader, die vurig hoopt op Oranje-succes. “ik hoop zelfs op de plaatsten een, twee en drie van het podium, want dat is niet uitgesloten.”

Hij steekt het niet onder stoelen of banken dat hij trots is dat de Grand Depart van de Tour de France Femmes avec Zwift in zijn stad start. Het maakt voor de vertrekkende burgemeester symbolische de cirkel rond, want vlak na zijn aanstelling in 2009 kwam het grootste wielercircus ter wereld al naar de havenstad. “Het binnenhalen van de Tour in 2010 was de winst van mijn voorganger Ivo Opstelten”, zegt hij eerlijk. “Ik heb het toen mogen uitvoeren. Mijn eerste contact met Tourdirecteur Christian Prudhomme was in 2009 en we hebben we hebben daarna een geweldig evenement met heel veel publiek neer kunnen zetten, waarbij Rotterdam het epicentrum van de wereld was, vond ik.” 

Radio Tour de France
Aboutaleb is naar eigen zeggen altijd al een wielerliefhebber geweest. Daarbij was Tourwinnaar en wereldkampioen Joop Zoetemelk zijn icoon. De liefde voor de Ronde van Frankrijk werd, zoals bij velen, gevoed door Radio Tour de France van de NOS. “Mijn eerste Tour die ik dagelijks volgde met de radio naast mij op het werk was die van 1987 en de passie voor de koers ben ik sindsdien nooit meer kwijtgeraakt. Ik ben nu niet meer zo verslaafd als toen en in de zomer ben ik meestal op vakantie, maar ik probeer dan toch dagelijks wel op zijn minst een samenvatting te kijken.”

Geen zenuwen
Ondanks wellicht wat gezonde wedstrijdspanning vlak voor het evenement, is Aboutaleb gerust op een vlekkeloos verloop van de Grand Depart. “Ik ben nergens meer zenuwachtig voor”, vertelt hij met een zelfverzekerde glimlach. “Ik heb door de jaren al zoveel meegemaakt. Maar het is ook weer geen routine. Want als je eenmaal in routine vervalt, loop je weer risico’s.” Wat de Rotterdamse burgemeester niet in de hand heeft, is het weer. Tijdens de proloog van 2010 kwam de regen namelijk met bakken uit de hemel. Toch denkt hij daar zelf iets anders over. “Wat mensen misschien niet weten, is dat de Rotterdamse burgemeester nog een bijzondere taak heeft, namelijk: het regelen van het weer. Dus ik moet het weer bestellen. Ik heb altijd de grap gemaakt dat dit voor een moslim niet zo moeilijk is: je staat om vijf uur in de ochtend op, je kijkt naar boven en je vraagt het. Maar alle grappen terzijde; ik hoop en ga er natuurlijk vanuit dat het 11, 12 en 13 augustus hele mooie dagen worden.”

Oranje succes
Voor Aboutaleb wordt het tijdens de Grand Depart van de Tour de France Femmes vooral genieten. Al is hij chauvinistisch genoeg om daarbij stiekem te hopen op veel ‘Oranje’ succes. “De Tour is voor mij geslaagd als straks hier in Rotterdam een van de Nederlandse deelneemsters het geel pakt en als op het einde van de Ronde ook een Nederlandse winnares uit de bus komt. Sterker nog: ik hoop zelfs op de plaatsten een, twee en drie van het podium, want dat is ook niet uitgesloten. Verder hoop ik natuurlijk dat het in onze stad vredig verloopt en voor de lange termijn hoop ik dat het fietsen hier in onze stad door dit mooie evenement een boost krijgt.”