Fietsfeest voor de jongsten kleurt Rotterdamse wijken geel

In aanloop naar de Grand Départ van de Tour de France Femmes avec Zwift bruist het in Rotterdam en omstreken van de activiteiten om de komst van het grootste wielerevenement ter wereld te vieren. Daarbij speelt de jeugd een grote rol. Tijdens het Fietsfeest kunnen de kinderen onder meer hun skills tonen op twee wielen, de fiets flink laten pimpen en stunten over springplanken met een BMX. In de Dick Bruna tuin kunnen de kleinsten met loopfietsjes de beginstapjes voor hun wieleravonturen zetten. “We willen laten zien hoe leuk en gezond fietsen is en wat er allemaal kan.”  

Ondanks dat het zomerweer ook dit weekend nog steeds op zich laat wachten, is het in het centrum van Rozenburg een drukte van belang met voornamelijk fietsende kinderen. Dat er af en toe een spatje op de weg valt, deert de Zuid-Hollandse jeugd amper als ze op de mountainbike, racefiets, handbike of zelfs loopfiets hun rondjes naast de iconische molen van de Rotterdamse deelgemeente draaien. 

Alles dat twee wielen heeft
Welkom op het Fietsfeest, een gezellige happening voor de jongste generatie en een viering – in de schaduw van de aanstaande Tour de France Femmes – van alles dat twee wielen heeft en mobiliteit en sportiviteit bevordert. Vandaag kleurt Tour ‘doorkomstgemeente’ Rozenburg geel. Iets dat eerder al in de Rotterdamse wijken het Oude Westen en de Afrikaanderwijk gebeurde.

Feestje voor de wijk
Fleur de Koning van het Sportbedrijf Rotterdam, die samen met de Rotterdamse Fietsalliantie en Rotterdam Topsport deze dagen organiseert, vertelt met een trotse lach op haar gezicht over dit sociaal-maatschappelijke sportproject. “De komst van de Tour is natuurlijk al een feestje op zich”, legt ze uit. “Maar we willen met deze evenementen ook echt ook een feestje voor de wijk creëren. We willen laten zien hoe leuk en gezond fietsen is en wat er allemaal kan. Daarnaast is dit natuurlijk een smakelijk opwarmertje voor de kids om straks heel hard aan te moedigen tijdens de Tour de France Femmes.”

“Er komt heel wat beweging voorbij tijdens de Fietsfeesten”, vervolgt ze. “Het mooie van deze fietsfeesten is: alles wat wieltjes heeft komt voorbij. Kinderen kunnen op mountainbikes of BMX-fietsen rijden, maar er is ook een handbike bijvoorbeeld, wat ik zelf heel tof vind. Voor de kinderen is deze dag ook een feest der herkenning, want afgelopen week hebben ze op hun basisschool al het parcours virtueel kunnen rijden en nu mogen ze hier van het echt werk proeven. Er zijn ook activiteiten naast het fietsen zelf, zoals je fiets laten pimpen of door een echte fietsenmaker je fiets laten repareren bijvoorbeeld en meteen leren hoe je zelf een band plakt. Samen met de kinderen uit alle zeven wijken die we bezoeken, maken we ook een enorm spandoek dat straks langs de Tour-route te zien is.”

Limonade en verse poffertjes
Op het plein, waar de fanatieke talenten in de dop, onder leiding van Dansh BMX Fietsschool over ramps crossen en om pionnen slalommen, klinken warme en tot bewegen uitnodigende beats van de plaatselijke DJ. Na de inspanningen kunnen de kinderen zich feestelijk laten opmaken en genieten van limonade en verse poffertjes. Ellery Landheer van de Rotterdamse Fietsalliantie kijkt met plezier naar de jongste generatie op wielen en is trots dat alle ideeën die er waren om het fietsen te stimuleren, door deze samenwerking in dit Fietsfeest perfect samenkomen. “Mobiliteit moet steeds meer actieve mobiliteit worden”, legt ze uit. “Daarom zetten we heel erg in op lopen en fietsen. Deze fietsfeesten dragen daar zeker aan bij. We zijn blij dat in de wijken waar het fietsen wel wat stimulering kan gebruiken, zoveel kinderen meedoen. Het werkt ook twee kanten op. Met een topsportevenement als de Tour de France Femmes als kapstok, spreek je ook de verbeelding van de kinderen aan. Want wie droomt er nu niet van om ooit zelf zoiets mee te kunnen maken?” 

Magie van de Tour gebruiken
“We willen de magie van de Tour de France gebruiken om alles wat er nu toch al gebeurde te versnellen”, voegt Judith de Frel van Rotterdam Topsport toe. “Een van onze pijlers is bijvoorbeeld de Fietsbank, waar Rotterdammers een fiets door kunnen geven aan een andere Rotterdammer die nog geen fiets heeft. Dat project is door de Tour in een flinke stroomversnelling gekomen. Op de Fietsfeesten geven we ook informatie over fietslessen voor volwassenen die Rotterdammers op verschillende plekken in de stad kunnen volgen..”  

Dit zijn de Fietsfeesten waar je de komende weken nog heen kunt:

22 juni       IJsselmonde       Plein Herenwaard
23 juni       Charlois              Annie MG Schmidtplein
29 juni       Crooswijk           Schuttersveld
06 juli        Nesselande        Skatepark Nesselande