Feest van de Tour kleurt Rotterdam de komende maanden geel

Vandaag is het internationale vrouwendag. De dag dat strijdbaarheid en empowerment van vrouwen over heel de wereld centraal staat. Een perfect moment om alvast in de stemming te komen voor een van de grootste en indrukwekkendste internationale sportevenementen voor vrouwen: Tour de France Femmes avec Zwift.

Voordat de rensters op maandag 12 augustus vanuit Rotterdam aan de zevendaagse etappewedstrijd beginnen, is volgens uitvoerend projectdirecteur Lisette Eijgelsheim de stad al maandenlang in de ban van de Tourstart. Die voorpret begint op 18 april, als het Grand Départ Diner, een wervelende ode aan de wielrensters van toen en nu, plaatsvindt. 

Magie van de Tour
“We willen vanaf die datum de magie van de Tour gebruiken om te inspireren en activeren”, legt ze uit. “In alle wijken van de stad – en ook de doorkomstgemeenten en start- en finishsteden Den Haag en Dordrecht – willen we de fiets centraal zetten. Denk daarbij aan een scholenproject om kinderen te enthousiasmeren voor de fiets in het algemeen en de wielersport in het bijzonder en andere maatschappelijke activiteiten zoals fietsles voor vrouwen die nog nooit zelf gereden hebben. Dat is belangrijk, want fietsen vergroot namelijk niet alleen je wereld, maar het kan ook sociale verandering teweegbrengen.” 

Het doel is van dit fietsproject is om 154 vrouwen – evenveel als deelneemsters aan de Tour de France Femmes van dit jaar – een dag voor de Grand Départ – als kers op de taart na hun laatste fietsles gezamenlijk over het tijdritparcours te laten rijden. “ We starten ook een fietscrowdfunding, waarbij mensen op verschillende plekken verspreid over de stad hun oude fiets kunnen inleveren, die vervolgens wordt opgeknapt en terecht komt bij één van de vele duizenden Rotterdammers die zichzelf geen fiets kunnen veroorloven.”

Regio kleurt geel
Vanaf mei begint volgens Eijgelsheim het échte feest van de Tour, waarbij Rotterdam letterlijk en figuurlijk geel kleurt. “We gaan dan echt de stad aankleden om in de stemming voor de Tour te komen. Er komt een aftelklok, die het aantal dagen tot de Grand Départ aangeeft en in samenwerking Rotterdam Festivals organiseren we een cultureel programma in stad, wat er ook voor zal zorgen dat Rotterdam steeds meer in de Toursfeer komt. Ook Den Haag en Dordrecht maken zich in aanloop naar het evenement op met allerlei fietsactivaties.”

Het weekend voor de Grand Départ moet een groot wielerfeest worden voor alle “Rotterdammers op wielen”. Eijgelsheim: “Vanaf 11 augustus is de fanzone op het Glitterplein aan de voet van de Erasmusbrug geopend. Daar zullen optredens van artiesten en andere activiteiten voor jong en oud plaatsvinden. Op die zondag krijgt ook iedereen die dat wil toegang tot het officiële parcours van de tijdrit om daar een rondje te doen. Daarbij is iedereen welkom, of je nu fietst of bijvoorbeeld op skates wilt rondtoeren en de stad beleven. Daarnaast is er ook voor de geoefende fietser de officiële Tour de France Femmes–toertocht en Leontien’s Ladies Ride, die vanaf het parcours vertrekken en er later ook finishen.”  

Foto: Cor Vos