De Tour de France Femmes avec Zwift crost twee dagen lang door de regio. Maar waar kun je nu het allerbeste van de strijd in het peloton genieten? Moet je de polder in of juist in het centrum van de aankomststeden zijn, of misschien wel allebei? Wij zochten het voor je uit!
Etappe 1 Rotterdam – Den Haag 124 km
Driemaal is scheepsrecht
De Blankenburgverbinding is een nieuwe snelweg van Vlaardingen naar Rozenburg. Het traject dat door de Maasdeltatunnel loopt gaat pas eind dit jaar open voor het verkeer, maar de rensters van de Tour de France Femmes passeren hier tijdens de openingsrit maar liefst driemaal. Twee keer rijden ze door de tunnel, waar eveneens de eerste bergtrui te veroveren is, en eenmaal passeert het peloton bovenlangs over de Maassluissedijk richting het Westland. Boven op dit viaduct kun je dus de rensters driemaal zien passeren.
Waaiers in de polder
Als je het echte gevecht in de wind wilt zien en eventueel het peloton zien verbrokkelen in waaiers, moet je naar Voorne-Putten. Daar heeft de wind vrij spel over de open vlakten en kun je ook de rensters een paar keer zien, omdat je relatief makkelijk kunt afsteken naar een volgend passeerpunt. De fraaiste plek waar het peloton voorbijraast is Molen de Arend uit 1844 in Zuidland. In het geboortedorp van nationaal kampioen Chantal Blaak kan ook in het plaatselijke centrum vanaf een terrasje de koers gekeken worden.
Fietsfeest in het Zuiderpark
Vlak voordat de rensters zich schrap zetten voor de finalesprint in Kijkduin, rijden ze dwarsdoor het iconische Zuiderpark. En dat laat de gemeente Den Haag niet zomaar voorbijgaan. Er is een heus fietsfeest gepland, waar onder meer graffiti spandoeken gemaakt kunnen worden en op een BMX-baan kan worden gecrost. Dit alles onder het genot van muziek en een lekker hapje. Een ideale plek dus om met de familie de rensters aan te moedigen.
Etappe 2 Dordrecht – Rotterdam 67 km
Historisch Dordt
De tweede rit van de Tour de France Femmes start bij het Energiehuis in Dordrecht. Hierna volgt de passage door de binnenstad van deze schitterende, historische plaats. Goed, de rensters vliegen daar nog niet rond, maar het decor waarin ze fietsen is als een achttiende-eeuws schilderij. Als de rensters richting de polders van de Alblasserwaard gaan, kun je in het centrum daarna nog even een drankje doen, waarna je nog tijd genoeg hebt om ze niet veel later in de waaiers op een ander punt nogmaals te zien.
Werelderfgoed langs de route
Hoewel de rit naar Rotterdam vanuit Dordrecht kort is, zit het venijn absoluut niet in de staart. De openingsfase door de Alblasserwaard is namelijk verraderlijk als er wind staat, zeker omdat het tempo op deze open wegen sowieso al flink hoog zal liggen. De plaats om de rensters te zien passeren is aan het einde van de Lekdijk, die tussen Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk loopt. Daar kun je terwijl het peloton voorbijflitst op de achtergrond de schitterende Molen-verzameling zien, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
Majestueuze eindsprint
Natuurlijk rijden de rensters als ze finishplaats Rotterdam betreden langs iconische plaatsten, zoals De Kuip, Hef, Willemsbrug en voormalige zwembad Tropicana. Maar toch is de finish aan De Boompjes dé plek om de ontknoping van dit spektakelstuk te zien. Een ongetwijfeld majestueuze eindsprint waar alleen de allersnelsten zich durven te melden vlakbij de Erasmusbrug, waar je na afloop je meteen kunt onderdompelen in het Tourfeest dat op het Glitterplein in de fanzone plaatsvindt.
Etappe 3 Rotterdam – Rotterdam (individuele tijdrit) 6,3 km
Historie op de Kop van Zuid
Eigenlijk kun je overal op het tijdritparcours in het centrum van Rotterdam de rensters perfect volgen. Er zijn veel bijzondere plekken waar de vrouwen een voor een passeren. Wat te denken van het Stadhuis op de Coolsingel of het Hofplein? Of de start- finishlocatie nabij de fanzone op het Glitterplein? Een bijzonder fraai alternatief is echter het Poortgebouw (1879) op de Kop van Zuid. Met als backdrop de Erasmusbrug én Willemsbrug kun je hier schitterende plaatsjes schieten en met de kleinsten ook voor de rensters juichen in familie hub Villa Zebra, die op een steenworp van deze historische plek is gelegen.
Brandende benen op slotklim
Wie de rensters de grootste inspanning wil zien leveren, moet natuurlijk op een van de bruggen zijn klapstoeltje neerzetten. Staand op de pedalen en met opengesperde mond passeren de dames, dromend van een toptijd aan de meet en misschien zelfs de gele trui. Toegegeven: de Erasmusbrug is daarbij natuurlijk de meest in het oog springende van de twee, maar de Willemsbrug is in de absolute finale van de race tegen de klok. Hier worden de verschillen tussen winst en verlies namelijk écht gemaakt en dus onze keuze voor de meest memorabele momenten.