De tweetrapsraket van sprintfenomeen Wiebes

De eerste dagen van de Tour de France Femmes avec Zwift lijken gemaakt voor Lorena Wiebes. Tweemaal kans op een massasprint en een korte, intensieve tijdrit bieden de SD Worx-Protime-sprintster kans op dagsucces én de gele trui. “Demi stuurde me al een foto van de finish in Den Haag. Die ligt me wel!”

Als kind zat de nu 25-jarige Wiebes niet de hele zomer voor de tv om de Tour de France te kijken. Simpelweg omdat het wielrennen pas op een latere leeftijd in haar leven kwam. Maar als ze dan de Ronde van Frankrijk voorbij zag komen, wist ze een ding zeker: op de befaamde Champs-Élysées wilde ze weleens fietsen. “En die droom is uitgekomen”, zegt de Utrechtse met een grote glimlach. 

Geel pakken
Sterker nog: Wiebes wist daar in de openingsrit van de Tour de France Femmes 2022 al het hele peloton te kloppen, waarna ze de gele trui om haar schouders kreeg gehangen. “Dat is wel weer het doel voor deze Tour”, vertelt ze. “Als ik ergens het geel kan pakken is mijn Tour sowieso geslaagd. Mocht dat niet lukken, dan is het ook een succes als ik minimaal een ritzege op mijn naam kan schrijven.”

Olympische Spelen
Nu het voorjaar erop zit, weet Wiebes haar wedstrijdroute richting de Tour. Die loopt van het Nederlands Kampioenschap in Arnhem via de Internationale LOTTO Thüringen Ladies Tour, de Baloise Ladies Tour en de Olympische wegwedstrijd richting Rotterdam. De koers in de Franse hoofdstad Parijs is het eerste piekmoment van de zomer. Want als het aan de sprintster zelf ligt vormen de Olympische Spelen en de Tour namelijk een tweetrapsraket richting succes. “De Spelen zijn wel hét doel voor dit seizoen”, legt ze uit. “Na Parijs gaat alle focus wel op de Tour. Hopelijk kan ik de vorm die periode vasthouden en tijdens beide wedstrijden op mijn best zijn.”

Geen hoogtestage
Die vorm komt bij Wiebes opvallend genoeg niet mede door een hoogtestage. Want waar veel collega’s de ijle lucht opzoeken, verkiest de Europees kampioene van 2022 dus wedstrijden boven training. “Ik heb nog maar een keer eerder een hoogtestage gedaan”, zegt ze eerlijk. “Dus wil ik het risico niet lopen dat het minder goed uitpakt dan verwacht. Daarvoor is de periode Olympische Spelen en Tour de France te belangrijk.” 

Wiebes kijkt uiteraard vooral uit naar de Grand Départ-etappes in de Tour de France Femmes. De vlakke wegen en kans op waaiers in de winderige polder van Voorne-Putten doen haar winstkansen enorm toenemen. “Stiekem hoop ik wel dat het uit elkaar gereden wordt. Ik sprint namelijk liever met een kleinere groep, omdat je dan meer controle hebt. Maar als er geen wind staat, is dat ook geen probleem. Dan moet het maar tegen het hele peloton gebeuren.”

Sprinten in Kijkduin
Hoewel Wiebes, die al drie ritten in de Tour de France Femmes won, de route nog niet uit haar hoofd kent, spreekt met name de aankomst in Kijkduin/Den Haag haar enorm aan. “Demi (Vollering red.) stuurde me al een foto van de finish in Den Haag. Die ligt me wel! Beetje omhooglopend en dus voor de machtsprinters. Een mooi kans om al meteen toe te slaan.”