Cultureel programma is bekend: dit kan je verwachten

Cultureel programma Grand Départ van de Tour de France Femmes avec Zwift is bekend: dit kan je verwachten
Een levendig lang sportweekend in een gastvrije ‘gele’ stad

Rotterdam 27 juni 2024 – Over een kleine vijftig dagen trapt Rotterdam af met ’s werelds belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen; de Tour de France Femmes avec Zwift van 11 tot en met 13 augustus 2024. In aanloop naar dit sportevenement maken Rotterdam Festivals en Rotterdam Topsport vandaag het volledige culturele programma rondom dit wielerfeest bekend.

De Tour de France Femmes avec Zwift start dit jaar in Rotterdam. Er zijn acht etappes, waarvan de eerste drie in Nederland. Op 12 augustus staat Rotterdam-Den Haag op het programma. Op 13 augustus Dordrecht-Rotterdam én een tijdrit in Rotterdam. Tijdens de Nederlandse etappes komt de Tour de France Femmes avec Zwift langs meerdere gemeenten, waaronder Schiedam, Vlaardingen, Westland, Albrandswaard en Barendrecht.

De Tour de France Femmes laat zien hoe krachtig en inspirerend vrouwen in de wielersport zijn. Daarbij betekent de Tour meer dan alleen wielrennen. Gemeenten van de organiserende steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht pakken dit moment aan om meer mensen op de fiets te krijgen, omdat fietsen vrijheid geeft, je wereld vergroot en verbindt. Met een divers programma waarin cultuur en sport samenkomen, is de start van de Tour de France Femmes een wielerfeest voor iedereen.

Meer dan alleen een sportevent
Vandaag maken Rotterdam Festivals en Rotterdam Topsport het volledige culturele programma van Rotterdam bekend. Volgens Charlotte Schillemans van Rotterdam Festivals is er voor iedereen wat te doen: “We zien de Tour de France Femmes als méér dan alleen een sportevenement. Samen met onze Rotterdamse cultuurpartners warmen we met het stadsprogramma de stad, de Rotterdammers en de bezoekers op voor een sportief én cultureel programma.”

Een greep uit het cultureel programma:

  • Op maandag 1 juli en 5 augustus vertoont Cinerama wielerfilms en -documentaires van internationaal niveau tijdens het AD Sportfilmfestival.
  • Op zaterdag 10 augustus wordt het stadsprogramma afgetrapt met een clubnacht in Rotown: The Grandest Depart Party ft. F*ck F*rever in Rotown, waar een dag later artieste Sophie Straat optreedt.
  • Vanaf zondag 11 augustus start het wielerfeest voor iedereen en staat ook Rotterdam Centraal in teken van de Tour de Femmes. De stationshal wordt ‘omgetoverd’ tot Stage de Femmes (Café Dox x North Sea Round Town) met een line-up vrouwelijke artiesten.
  • Op zondag 11 augustus is het tijdritparcours van 11.00 tot 14.00 uur autovrij en daarmee beschikbaar voor iedereen om te ontdekken (op bijvoorbeeld een eenwieler van Circusstad of de BMX Flatlanders van Rotterdam Street Culture Week).
  • In de Fanzone op zondag 11 augustus vieren de dj’s van Qmusic feest bij de Erasmusbrug ter gelegenheid van de Tour de France Femmes met Qmusic de Foute Tour.
  • Op 11 en 13 augustus vindt het gratis muziek- en kunstfestival MOMO Playground van Motel Mozaïque plaats aan de Westersingel.
  • Op maandag 12 augustus is de ploegenpresentatie bij Depot Boijmans Van Beuningen met dansoptredens van het Bencha Theater georganiseerd door het Circusstad Festival. Toeschouwers zien acrobaten hangen aan touwen en voeren verticale acts uit tegen de gevel.
  • Op dinsdag 13 augustus kleurt ook het Maritiem Museum geel. Bezoekers kunnen genieten van een divers programma, waaronder de eco-feministische punkband Herr Hamsterfleisch van Club Gewalt, en is de kade van het Maritiem Museum het podium voor Circusstad Festival met optredens van Duo Kaos (Time to Loop) en Fenja (act met een groot Cyr-wiel).
  • Villa Zebra verandert tijdens de Tour in een Family Hub. Voor wieleractiviteiten met kinderen is dit de plek, zoals het parcours ontdekken op loopfiets of step, de verschillende workshops en een hapje of drankje in het Zebra Café.

Bekijk hier het volledig culturele programma.